Wat is een Burn-out en wat is Stress?

Stress

Is een volledig normaal en gezond verschijnsel. Het is een reactie op prikkels uit je omgeving. Je hebt je stress systeem nodig om te kunnen overleven. Het helpt je bij het inspannen en ontspannen van je lichaam, maar bij ook het ondernemen van snelle actie in een noodgeval. Je merkt bijvoorbeeld dat je stress systeem actief is aan het stijgen en dalen van je hartslag, je ademhaling of je temperatuur.

Je stress systeem werkt automatisch. Het schakelt in bij inspanning en gaat weer uit bij ontspanning. Echter wanneer je lange tijd onvoldoende rust neemt en je niet voldoende herstelt van je inspanningen, raakt het stress systeem ontregelt. Er ontstaan dan lichamelijke en mentale klachten zoals vermoeidheid, stemmingswisselingen en concentratie problemen. 

Overspannenheid

Wanneer je stressklachten minder dan 3 maanden duren noemen we dat overspannenheid. Als je overspannen bent, zijn je klachten relatief eenvoudig op te lossen. Met extra aandacht voor een gezonde leefstijl en voldoende rust en slaap ben je snel weer opgeknapt. Het is erg belangrijk om daar zo snel mogelijk mee te starten om burn-out te voorkomen.

Burn-out

Wanneer er door overbelasting ernstige fysieke, mentale en cognitieve klachten ontstaan die langer dan 6 maanden duren, spreken we van Burn-out. Bij een burn-out is je stress-systeem ernstig ontregeld. Hoewel je vaak extreem vermoeid bent en soms wel meer dan 15 uur per dag kunt slapen, lukt het niet om tot ontspanning te komen. Je bent fysiek en mentaal onrustig, je emoties schieten alle kanten uit en het lukt niet goed om informatie te verwerken of vast te houden. Herstellen van een burn-out duurt lang, soms wel langer dan 1 jaar. Neem daarom je klachten serieus en zoek goede begeleiding die je kan helpen om de juiste stappen in het juiste tempo te zetten.

De coaches van Stip zijn gespecialiseerd in het behandelen van Burn-out. Onze werkwijze is om eerst een intakegesprek met jou in te plannen, daarin worden de aard en ernst van je klachten in kaart gebracht, waarna je een traject volgt wat precies voor jou op maat gemaakt is.

Vraag een gratis persoonlijk adviesgesprek aan

Onze specialisten helpen je graag verder in een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek.
Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.